A HOUSE IN LUANDA: PATIO AND PAVILION Luanda, Angola
Concours international 2010

Maitre d'ouvrage: Fundaçao EDP & Triennale d'architecture de Lisbonne, Portugal
Maitrise d'œuvre : Tudor Zamfirescu-Zega architecte
Programme : Maison unifamiliale
Coût des travaux: 25000 euros

This project of a prototype for a family unit in Luanda, which consisting of two parents, two grand-parents and three children, is based on a basic volume in which a patio is cut.
The occupation of the house divides the 10x25m lot in two bigger patios. A gradation of the privacy’s level is created and different uses can take place. The first one is situated in the front of the street and preserves intimacy of the family, and the second one, a 10x10m inner patio operates as a generator of neighbourhood’s relations. This second patio is linked to the others and creates in this way a large inner courtyard.
The intern patio opens to a piece of sky and distributes the living room and the three bedrooms. Each bedroom has its own bathroom and communicates with the exterior by the patio or the two courtyards.
The horizontal composition of the house is based around this patio and the vertical relation is made of a single outdoor stairs.
The living room has a triple light source: two laterals and one zenithal.
The construction system is based on a brick masonry wall and coating inside and outside. Like the old houses in North Africa or in India these walls keeps the freshness during the day and the warm during the night. It regulates the house without a cool-air system.
This prototype allow different combinations and create various systems of streets, squares, places and participate in this way to the urban fabric of Luanda.

A HOUSE IN LUANDA: PATIO AND PAVILION Luanda, Angola
Concours international 2010

Maitre d'ouvrage: Fundaçao EDP & Triennale d'architecture de Lisbonne, Portugal
Maitrise d'œuvre : Tudor Zamfirescu-Zega architecte
Programme : Maison unifamiliale
Coût des travaux: 25000 euros

This project of a prototype for a family unit in Luanda, which consisting of two parents, two grand-parents and three children, is based on a basic volume in which a patio is cut.
The occupation of the house divides the 10x25m lot in two bigger patios. A gradation of the privacy’s level is created and different uses can take place. The first one is situated in the front of the street and preserves intimacy of the family, and the second one, a 10x10m inner patio operates as a generator of neighbourhood’s relations. This second patio is linked to the others and creates in this way a large inner courtyard.
The intern patio opens to a piece of sky and distributes the living room and the three bedrooms. Each bedroom has its own bathroom and communicates with the exterior by the patio or the two courtyards.
The horizontal composition of the house is based around this patio and the vertical relation is made of a single outdoor stairs.
The living room has a triple light source: two laterals and one zenithal.
The construction system is based on a brick masonry wall and coating inside and outside. Like the old houses in North Africa or in India these walls keeps the freshness during the day and the warm during the night. It regulates the house without a cool-air system.
This prototype allow different combinations and create various systems of streets, squares, places and participate in this way to the urban fabric of Luanda.