EUROPAN 10 Gembloux, Belgique
Concours international 2009

Maître d’ouvrage : Europan
Maitres d'œuvre : Elise Martinot, Vassily Laffineur & Tudor Zamfirescu-Zega architectes

CYCLORAMA : a sight and a seeing machine
''in theatre, background device employed to cover the back and sometimes the sides of the stage and used with special lighting to create the illusion of sky, open space, or great distance at the rear of the stage setting.''

The Gembloux city hall and garden of Epinal project is a real sight an seeing machine.
Our project is a landscape building spreading thanks a system based on viewpoints and panoramas of Gembloux.
Perspectives and walkways through the garden and the building are stools to link and regenerates the historic center and the modern town, developing itself in educational activities.
The program is a city hall, a public garden, opened at any time. We added a multipurpose room and its lobby. We added a café restaurant to reinforce the meeting activities in this citizenship garden. The site is a wonderful place to see the others strong signals of Gembloux . Belfry and church a patrimony treasure and the bailly castle, a component of our project. Inside : the wedding room. Those places are standing at the same height above the town.
The main issue of the project is about how to transform an ancient defensive closed place into an opened one, a welcoming and a linking place. Our project scenario is about three themes : link, observatory and signal.
LINK : the project create a porosity between public spaces (streets) and the garden. It opens the garden in offering different entrances, different walkways directions. The garden attracts not only because of its city hall function, but because it’s a public walkway which offered relaxation time. Walkways conduct to many different sights preserved by the building and landscape. Walkways cross the garden and are a pleasant way to get from the hill to the grande rue.
Because of the strong natural slope, we modeled the project with three outside public ground levels. It creates a link between the place de l’hotel de ville and the angle between rue du 8 mai and rue Gustave Docq. Its treated with mineral and it can be extended on a second time to the small area facing the highest entrance (angle rue 8 mai et Gustave Docq).
Multipurpose room and lobby opened on the hotel de ville place. Pedestrian area makes sense with the two entrances to the garden (stairs and slope). It stands the castle by a perspective effect and gives the place a new role. It’s reactivating public place and the garden and the city hall become a part of the public space, as a link.
OBSERVATORY : The project is developing in an horizontal way thanks to a system of plateau, linked by slopes and stairs. Spatial system creates a composition and a framing on the city and historical buildings. It gives new uses for citizen. Meeting, crossing, going inside the building, going on the building (ground become ceiling).
Different square and panoramic viewpoint invited to a walkway on the roof. Then, there’s an invitation to a new discover of Gembloux’s landscape.
SIGNAL : The project developed vertically at the angle rue du 8 mai and rue Gustave Docq. This tower contained politics pole , bourgmestre’s and echevin ‘s offices and mainly, the council room. Symbolic of the city and beyond, of the citizenship. It’s up, more opaque than the rest of the building, made of glass. The dark brick tower is colored from the interior in red. Red is an evocation of the institutional building in Gembloux.
30 meters tower are opened mainly at the entrance and at the council room levels, at the top.
City Hall tower attracts, signal. It guides citizen inside its protection, its interiority framed by the square. The mineral square deserving public service through the garden, in a visual relationship between castle, belfry, church and garden.
Main entrances for city hall are situated under tower at two different levels of square. Those entrances are linked by space.
Garden is composed by different surrounding, designed thanks visual system. One is very dense : A FOREST (south) with high trees. The other is light and naturally growing : A MEADOW (panorama viewpoint on the north’s roof) high grass country flower. The last one is the main walkway, linking all publics squares : MINERAL GARDEN medium size high trees in a mineral ground.The Anniversary tree is situated now in the mineral square.
Garden and building are one entity built as a sight machine. See and being see, in order a link and make new urban uses in a contemporary city.

EUROPAN 10 Gembloux, Belgique
Concours international 2009

Maître d’ouvrage : Europan
Maitres d'œuvre : Elise Martinot, Vassily Laffineur & Tudor Zamfirescu-Zega architectes

CYCLORAMA : a sight and a seeing machine
''in theatre, background device employed to cover the back and sometimes the sides of the stage and used with special lighting to create the illusion of sky, open space, or great distance at the rear of the stage setting.''

The Gembloux city hall and garden of Epinal project is a real sight an seeing machine.
Our project is a landscape building spreading thanks a system based on viewpoints and panoramas of Gembloux.
Perspectives and walkways through the garden and the building are stools to link and regenerates the historic center and the modern town, developing itself in educational activities.
The program is a city hall, a public garden, opened at any time. We added a multipurpose room and its lobby. We added a café restaurant to reinforce the meeting activities in this citizenship garden. The site is a wonderful place to see the others strong signals of Gembloux . Belfry and church a patrimony treasure and the bailly castle, a component of our project. Inside : the wedding room. Those places are standing at the same height above the town.
The main issue of the project is about how to transform an ancient defensive closed place into an opened one, a welcoming and a linking place. Our project scenario is about three themes : link, observatory and signal.
LINK : the project create a porosity between public spaces (streets) and the garden. It opens the garden in offering different entrances, different walkways directions. The garden attracts not only because of its city hall function, but because it’s a public walkway which offered relaxation time. Walkways conduct to many different sights preserved by the building and landscape. Walkways cross the garden and are a pleasant way to get from the hill to the grande rue.
Because of the strong natural slope, we modeled the project with three outside public ground levels. It creates a link between the place de l’hotel de ville and the angle between rue du 8 mai and rue Gustave Docq. Its treated with mineral and it can be extended on a second time to the small area facing the highest entrance (angle rue 8 mai et Gustave Docq).
Multipurpose room and lobby opened on the hotel de ville place. Pedestrian area makes sense with the two entrances to the garden (stairs and slope). It stands the castle by a perspective effect and gives the place a new role. It’s reactivating public place and the garden and the city hall become a part of the public space, as a link.
OBSERVATORY : The project is developing in an horizontal way thanks to a system of plateau, linked by slopes and stairs. Spatial system creates a composition and a framing on the city and historical buildings. It gives new uses for citizen. Meeting, crossing, going inside the building, going on the building (ground become ceiling).
Different square and panoramic viewpoint invited to a walkway on the roof. Then, there’s an invitation to a new discover of Gembloux’s landscape.
SIGNAL : The project developed vertically at the angle rue du 8 mai and rue Gustave Docq. This tower contained politics pole , bourgmestre’s and echevin ‘s offices and mainly, the council room. Symbolic of the city and beyond, of the citizenship. It’s up, more opaque than the rest of the building, made of glass. The dark brick tower is colored from the interior in red. Red is an evocation of the institutional building in Gembloux.
30 meters tower are opened mainly at the entrance and at the council room levels, at the top.
City Hall tower attracts, signal. It guides citizen inside its protection, its interiority framed by the square. The mineral square deserving public service through the garden, in a visual relationship between castle, belfry, church and garden.
Main entrances for city hall are situated under tower at two different levels of square. Those entrances are linked by space.
Garden is composed by different surrounding, designed thanks visual system. One is very dense : A FOREST (south) with high trees. The other is light and naturally growing : A MEADOW (panorama viewpoint on the north’s roof) high grass country flower. The last one is the main walkway, linking all publics squares : MINERAL GARDEN medium size high trees in a mineral ground.The Anniversary tree is situated now in the mineral square.
Garden and building are one entity built as a sight machine. See and being see, in order a link and make new urban uses in a contemporary city.